Μενού
accessibility--alt
Εργαλεία προσβασιμότητας
Αύξηση κειμένου
Μείωση κειμένου
Σκούρα αντίθεση
Ανοιχτή αντίθεση
Ευανάγνωστη γραμματοσειρά
Φιλικό προς δυσλεξία
Επαναφορά

''ΠΕΡΙ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ'', ΚΕΙΜΕΝΟ Π. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΥ

Κάθε Κληρικός της Αγίας μας Εκκλησίας λογαριάζει ως ύψιστο καθήκον του τη φροντίδα του Ιερού Ναού στον οποίο διακονεί. Μαζί με τους συνεργάτες του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έχοντας ευλογημένη φιλοδοξία να απολαύσουν όλοι οι πιστοί τον ποθούμενο μακαρισμό «των αγαπώντων την ευπρέπειαν του οίκου σου» και να αντιδοξασθούν από Εκείνον, τον Οποίο δόξασαν με τον κόπο και τα έργα τους. 

 

Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες για κάθε Ναό είναι η διαφύλαξη και η φροντίδα των κειμηλίων που υπάρχουν σε αυτόν. Τα κειμήλια του Ναού είναι ζωντανά και απαραίτητα εργαλεία προσευχής. Είναι καθαρά και φροντισμένα, διότι αφιερώνονται στον Δημιουργό του παντός Θεό. Μ’ αυτά επιτελείται η λατρεία της αγίας Τριάδος και ο Αγιασμός των πιστών.

 

Στην ιστορία της Ορθοδοξίας, ακόμη και τα ταπεινά υλικά της αρχιτεκτονικής, εκφράζουν θεολογικές αλήθειες και ιερουργούν το θείο κάλλος. Δεν οδηγούμεθα μόνο ψυχικά και πνευματικά, αλλά και απτά και αισθητά στην Βασιλεία των Ουρανών. Η εκκλησία μας αξιοποιεί θεολογικά την καλλιτεχνική γλώσσα, που αποτυπώνεται στο σχέδιο και στα υλικά των συναφών τεχνών της ναοδομίας, ώστε στο ιερό κτίσμα να χωρείται ο αχώρητος Θεός και αυτό να δένεται με τη ζωή μας και να γίνεται η καταφυγή και στο θεμέλιο της ψυχής ως ναού θείων δώρων. 

 

Ο πανδαμάτωρ χρόνος προχωρεί γοργά στη σκηνή της ιστορίας, οι άνθρωποι φεύγουν από το προσκήνιο της ζωής και όλα χάνονται. Η εικόνα μένει μόνο αψευδής και μαρτυρεί τα πάντα. Γι’ αυτό θεωρήσαμε σωστό να προβούμε σ’ αυτήν την εκδοτική πρωτοβουλία για να διασώσουμε, να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε την κληρονομιά που άφησαν σε όλους εμάς οι προκάτοχοί μας.

 

 Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης όπου η πανσθενουργός  Χάρις του Κυρίου μας, δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Γερόντος μου, Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, με τοποθέτησε, υπάρχει ικανός αριθμός παλαιών εικόνων. Ο Ναός εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Πλαταμώνος κυρό Ιάκωβο Σχίζα, ενώ συνεχίστηκε η προσπάθεια εξωραϊσμού επί των ημερών του Μητροπολίτου Λαρίσης, Πλαταμώνος και Τυρνάβου κυρού Σεραφείμ Ορφανού. Χάριτι Θεού μπορούμε σήμερα να πούμε ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, με τη φωτισμένη συγκατάθεση του διαδόχου του εν Αγίοις Πατρός ημών Αχιλλίου του μυροβλήτου και θαυματουργού, Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, αποτελεί ένα κόσμημα για την Λάρισα και αυτό οφείλεται στις φιλότιμες και φιλόπονες προσπάθειες όλων των εφημερίων που διακόνησαν και συνεχίζουν καθημερινά να αναλίσκονται στον καλλωπισμό της Εκκλησίας. Ο καθείς άφησε απτά δείγματα της παρουσίας του και η ιστορία θα κρίνει το έργο του καθενός. 

 

Ο Άγιος Νικόλαος, ο πιο λαοφιλής Άγιος συμπάσης της Ορθοδοξίας μας, ας είναι αρωγός και προστάτης όλων των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών. 

 

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

 

 π. Ιγνάτιος Μουρτζανός