Μενού
accessibility--alt
Εργαλεία προσβασιμότητας
Αύξηση κειμένου
Μείωση κειμένου
Σκούρα αντίθεση
Ανοιχτή αντίθεση
Ευανάγνωστη γραμματοσειρά
Φιλικό προς δυσλεξία
Επαναφορά

Τα σημάδια του χρόνου και των φθορών του από το 1857 Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου κάνουν αισθητή την παρουσία τους και έτσι το εκκλησιαστικό συμβούλιο, μαζί με πλήθος ενοριτών και τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτου Λαρίσης κυρού Ιακώβου αρχίζουν  τις εργασίες για την  ανέγερση νέου μεγαλοπρεπούς ναού.  Σημαντικό γεγονός συνιστά πως η ανέγερση του σημερινού ναού δεν εμπόδισε την λατρευτική ζωή των ενοριτών.  Πρώτα κατεδαφίσθηκαν οι έξω του ναού κατασκευές ( το  καμπαναριό , η εξωτερική περίφραξη, και η εξέδρα) εν συνεχεία ξεκίνησαν οι εργασίες οικοδόμησης του νέου ναού σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο του παλαιού. Το 1973 αποφασίζεται η κατεδάφιση του παλαιού με τις λειτουργικές ανάγκες να καλύπτονται στο νεοιδρυθέν δυτικό τμήμα του σημερινού ναού.(Παπαθεοδώρου, 2007)


Ο Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, στην ομώνυμη συνοικία , στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αλ. Παπαναστασίου, Αγίου Νικολάου, Αλ. Σούτσου και Ηπείρου. Ο ναός είναι  εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο . Ο εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο είναι ο αντιπροσωπευτικός βυζαντινός ρυθμός. Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του ρυθμού είναι ο σχηματισμός σταυρού εσωτερικά και εξωτερικά στο σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, με τον έναν  τρούλο.  Η δημιουργία κογχών στη βόρεια και νότια πλευρά όχι μόνο αυξάνουν τον εσωτερικό χώρο, αλλά χαρίζουν παράλληλα ομορφιά και χάρη. Η ανατολική πλευρά, όπου βρίσκεται το  Ιερό Βήμα, καταλήγει  σε τρεις κόγχες , εκ των οποίων η μεσαία είναι μεγαλύτερη. Στο μέσον του Ιερού Βήματος βρίσκεται η Αγία Τράπεζα.  Στην πρόσοψη του ναού υπάρχει νάρθηκας που σχηματίζει πέντε αψίδες, ενώ στη βορινή και νότια πλευρά υπάρχουν νάρθηκες με τρεις αψίδες. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχουν τρεις θύρες και πάνω από τη μεσαία θύρα βρίσκεται η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα. Δύο τριώροφα κωδωνοστάσια αριστερά και δεξιά της κύριας θύρας κοσμούν την πρόσοψη του ναού.(7 Γυμνάσιο Λάρισας)


Βιβλιογραφία
7 Γυμνάσιο Λάρισας. (χ.χ.). Ιερός Ναός  Αγίου Νικολάου. Ανακτήθηκε 30 Ιουνίου 2022, από http://7gym-laris.lar.sch.gr/topos/in%20nikolaos.htm
Παπαθεοδώρου, Ν. (2007, Νοέμβριος 17). Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ( 1857-2007). Η πορεία 150 χρόνων παρουσίας στη θρησκευτική ζωή της Λάρισας. Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.